Hamburská omáčka
Ingredience:
- 1 kg vepřové kýty (já ale použila plec)
- kyselé okurky
- 1 párek
- 3 mrkve
- 1/2 celeru
- petržel
- malá cibule
- nové koření
- celý pepř
- bobkový list
- sůl
- 100 g slaniny
- smetana
- citron
- lžíce hladké mouky
- 1 lžička hořčice
- cukr
- olej
- máslo
- Postup přípravy:
-
Maso prošpikujeme nakrájenými okurkami, částí slaniny a párkem. V kastrolu rozehřejeme trochu oleje a lžíci másla, přidáme kostičky zbylé slaniny a necháme chvíli opékat. Přidáme nakrájenou zeleninu, cibuli a všechno koření a smažíme asi 5 minut.
Vložíme maso a zprudka ze všech stran opečeme. Podlijeme vodou, přikryjeme a dusíme. Měkké maso vyjmeme, rozmícháme mouku v trošce studené vody, přilijeme k omáčce a provaříme.
Nakonec zjemníme smetanou, dochutíme citronem, cukrem, můžeme přidat lžičku hořčice. Omáčku rozmixujeme. Maso nakrájíme na plátky a servírujeme s omáčkou a houskovým knedlíkem.