Koprová omáčka
-
3lžíce rostlinný olej
-
200ml smetana
-
500ml vepřový vývar
-
1lžíce cukr krystal
-
1lžíce ocet
-
1špetka sůl
-
1 hrst kopr čerstvý
3 lžíce hladká mouka
Postup přípravy
Kopr přebereme, opereme, osušíme a nasekáme nadrobno.
V hrnci rozehřejeme máslo, zaprášíme jej moukou a orestujeme dorůžova. Růžovou jíšku zalijeme vývarem nebo vodou a povaříme. Stačí 15 - 20 minut, než se rozvaří případné hrudky. Přidáme kopr a trochu mléka a omáčku necháme přejít varem.
Koprovou omáčku ochutíme octem, osolíme a nakonec vmícháme smetanu.
Hotovou koprovou omáčku podáváme s hovězím masem nebo vejcem a jako příloha se hodí houskové knedlíky nebo brambory.