Jdi na obsah Jdi na menu

Kuřecí vývar

17. 3. 2020

Ingredience: 

2 kg kuřecích skeletů
 
mrkev
 
petržel
 
celer
 
kedlubna
 
kapusta
 
pórek
 
cibule
 
stroužky česneku
 
2 bobkové listy
 
5 kuliček nového koření
 
15 kuliček pepře
 
mrkev
 
petržel
 
celer
 
150 g krup
 
hrst čerstvé petrželky
 
sůl
 
pepř
Postup přípravy: 

Kuřecí vývar dělám zásadně z kostí a pokud ho dělám jako polévku, tak používám kosti a stehna (kvůli masu).

Kuřecí kostry lehce podlijeme vodou a při 200°C pečeme 60min v troubě. Pečení kostí způsobí, že se nám polévka později nezakalí a nevytváří šum.

Poté obereme maso ze stehen (pokud je používáme), kosti spolu s výpekem dáme do hrnce a zalijeme studenou vodou (cca 2,5l) a necháme 3hod táhnout (tzn. v odkrytém hrnci necháváme mírně bublat na opravdu malém plameni, voda by měla téměř stát kromě občasných malých bublinek).

Poté scedíme a čistý vývar vrátíme na sporák.

Přidáme očištěnou zeleninu z balíku, cibuli ani česnek neloupeme, jen omyjeme. Přidáme koření a necháme další 1hod táhnout.

Poté opět scedíme, kosti i zeleninu vyhazuji. Mezitím si uvaříme drobné nudličky čerstvé kořenovky (čerstvou a nebo použijeme Mochovskou směs pod svíčkovou) a kroupy.

Uvařenou zeleninu a kroupy přidáme spolu s masem a čerstvou petrželkou do vývaru. Osolíme, opepříme a máme hotovo.