Kuřecí vývar
Ingredience:
- 2 kg kuřecích skeletů
- mrkev
- petržel
- celer
- kedlubna
- kapusta
- pórek
- cibule
- stroužky česneku
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 15 kuliček pepře
- mrkev
- petržel
- celer
- 150 g krup
- hrst čerstvé petrželky
- sůl
- pepř
- Postup přípravy:
-
Kuřecí vývar dělám zásadně z kostí a pokud ho dělám jako polévku, tak používám kosti a stehna (kvůli masu).
Kuřecí kostry lehce podlijeme vodou a při 200°C pečeme 60min v troubě. Pečení kostí způsobí, že se nám polévka později nezakalí a nevytváří šum.
Poté obereme maso ze stehen (pokud je používáme), kosti spolu s výpekem dáme do hrnce a zalijeme studenou vodou (cca 2,5l) a necháme 3hod táhnout (tzn. v odkrytém hrnci necháváme mírně bublat na opravdu malém plameni, voda by měla téměř stát kromě občasných malých bublinek).
Poté scedíme a čistý vývar vrátíme na sporák.
Přidáme očištěnou zeleninu z balíku, cibuli ani česnek neloupeme, jen omyjeme. Přidáme koření a necháme další 1hod táhnout.
Poté opět scedíme, kosti i zeleninu vyhazuji. Mezitím si uvaříme drobné nudličky čerstvé kořenovky (čerstvou a nebo použijeme Mochovskou směs pod svíčkovou) a kroupy.
Uvařenou zeleninu a kroupy přidáme spolu s masem a čerstvou petrželkou do vývaru. Osolíme, opepříme a máme hotovo.