Jdi na obsah Jdi na menu

Houskový knedlík

17. 3. 2020

Ingredience: 

droždí - jen tolik, co se vejde na lžičku (max- 1/4 kostky)
 
mléko 250 ml
 
vejce 1 ks
 
polohrubá mouka 350 g (i více)
 
2 rohlíky nebo housky
 
sůl
 
voda na uvaření
Postup přípravy: 

Droždí rozdrobíme do mísy, mírně posolíme a necháme pár minut stát, až se rozteče. Poté přilijeme vlažné mléko, přidáme vejce a rozmícháme. Přisypeme trochu mouky, rozmícháme, znovu přisypeme mouku smíchanou se solí a vypracujeme (vařečkou/robotem) hladké, nelepivé těsto.

Pak do těsta zapracujeme na kostky nakrájené housky (je lepší mít kostky již ztvrdlé). Dáme kynout na teplé místo.

Vykynuté těsto přendáme na pomoučněný vál, rozdělíme na dva díly. Z každého vytvarujeme bochánek (postup tvarování v poznámce), necháme chvíli kynout (asi 5 minut) a uděláme šišky, které necháme kynout na válu.

Ve velkém (širokém) hrnci zavaříme vodu, osolíme a vložíme nakynuté šišky knedlíků. Vaříme pod pokličkou 8 minut, pak oba knedlíky ve vodě obrátíme a vaříme dalších 8 minut.

Hotové vyjmeme na vál, ihned rozřízneme nití v půli, propícháme vidlicí a necháme vypářit.