Jdi na obsah Jdi na menu

Žemlovka

17. 3. 2020

Ingredience: 

50 g hrozinek
 
3 jablka
 
4 rohlíky
 
500 ml mléka
 
2 vejce
 
1 tvaroh tučný ve vaničce
 
2 lžíce krupicového cukru
 
1 lžička Maizeny
 
mletá skořice
 
1 vanilkový cukr
 
1 lžíce másla
Postup přípravy: 

Formu na pečení vymažeme máslem nebo Ramou.

Hrozinky přebereme, opláchneme pod tekoucí vodou a nasypeme do misky, kde je zalijeme horkou vodou.

Jablka omyjeme, rozčtvrtíme, vykrojíme jádřince a nastrouháme na hrubé nudličky.

Rohlíky z předešlého dne nakrájíme na plátky.

V troše mléka vidličkou rozšleháme vejce a poté přilijeme zbytek z odměřené dávky. Do připraveného mléka dáme 2/3 nakrájených plátků z rohlíků.

Hrozinky necháme okapat na sítu.

Lehce vymačkané (o bok mísy)plátky rohlíku rozložíme jeden vedle druhého do formy, pokryjeme dno i boky.

Připravíme si tvaroh.

Vejce s cukrem rozmícháme, přidáme tvaroh a maizenu a po rozmíchání přidáme polovinu okapaných hrozinek.

Z jablek lehce vymačkáme šťávu (nemusíme) a rozložíme je na plátky rohlíků.

Jablka urovnáme, posypeme je zbývajícími hrozinkami, skořicí a vanilkovým cukrem. Vše ve formě zalijeme připraveným tvarohem a zakryjeme namočenými plátky z rohlíku.

Povrch potřeme rozpuštěným máslem a žemlovku vložíme do předehřáté trouby.

Pečeme při 180°C asi 45 minut, nebo dokud rohlíky na povrchu nezezlátnou. Upečenou rozdělíme na porce a na talíři bohatě pocukrujeme.